RTB Bor: Nadaju se milijardi

Bez autora
Aug 07 2012

Rudarsko topioničraski basen Bor čeka novu fabriku sumporne kiseline i topionicu. Investicija vredna oko 175 miliona evra, započela je pre dve godine, a kada se završi, početkom 2014. godine, udvostručiće godišnju proivodnju zlata i smanjiti zagađenje životne sredine. Energetika i rudarstvo su jedan od prioriteta Vlade Srbije, to je oblast u koju treba najviše ulagati. Rudari ne samo da kopaju rudu već pokreću Srbiju. Tamo gde zamru rudnici zamire i čitav grad. RTB Bor je naša velika komparativna prednost i zato treba ulagati u dalji razvoj ne samo ovog basena, već i u revitalizaciju i drugih fabrika. Basen Bor ima strateški značaj za Srbiju i zato je Vlada odlučila, posle silnih neuspelih pokušaja privatizacije, da pomogne da Bor stane na noge...

RTB Bor: Nadaju se milijardiRudarsko topioničraski basen Bor čeka novu fabriku sumporne kiseline i topionicu. Investicija vredna oko 175 miliona evra, započela je pre dve godine, a kada se završi, početkom 2014. godine, udvostručiće godišnju proivodnju zlata i smanjiti zagađenje životne sredine.

Radove u Boru u ponedeljak su obišli premijer Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

- Energetika i rudarstvo su jedan od prioriteta Vlade Srbije, to je oblast u koju treba najviše ulagati - rekao je premijer Dačić. - Rudari ne samo da kopaju rudu već pokreću Srbiju. Raduje me da je basen RTB Bor imao pozitivan rezultat i taj zamah treba iskoristiti za dalji razvoj. Tamo gde zamru rudnici zamire i čitav grad. RTB Bor je naša velika komparativna prednost i zato treba ulagati u dalji razvoj ne samo ovog basena, već i u revitalizaciju i drugih fabrika. Basen Bor ima strateški značaj za Srbiju i zato je Vlada odlučila, posle silnih neuspelih pokušaja privatizacije, da pomogne da Bor stane na noge.

Efekti ulaganja, kako navodi Ministarstvo finansija i privrede, biće u većoj iskorišćenosti metala u topionici, čak 98 umesto 93 odsto, sumpora umesto 50 - 98 odsto. Umesto 350 do 400 kilograma zlata godišnje, proizvodiće se oko 800 kilograma, a emisije sumpor-dioksida će se značajno smanjiti.

- Država će dodatno pomoći da se investicija u izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline ubrza, a zatim pokrenu prateće industrije zasnovane na bakru - poručio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. - Danas nam je menadžment RTB Bor prezentovao da će ukupna proizvodnja aktiviranjem postojećih rudnika, novih nalazišta i fabrike sumporne kiseline imati promet od blizu milijardu dolara godišnje, to je nešto čemu teži ova vlada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik